Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Πρόγνωση καιρού Ελλάδας έως την Κυριακή 25/02/18 - Βροχές και καταιγίδες

Διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας θα επηρεάσουν τη χώρα μας τις επόμενες ημέρες, με κύριο χαρακτηριστικό τις βροχές, τις καταιγίδες, τους ισχυρούς ανέμους και τις κατά τόπους χιονοπτώσεις.

Πρόγνωση καιρού Ελλάδας:

Σάββατο 24/02/2018:

Μέτωπο ισχυρών καταιγίδων θα κινηθεί βορειοανατολικότερα και μέσα στη νύχτα θα επηρεάσει τα Νησιά του Ιονίου, τη Δυτική Ελλάδα και τα Νότια τμήματα της Πελοποννήσου. Μέχρι το πρωί θα επηρεάζονται το Ιόνιο, η Ήπειρος, η Θεσσαλία, η Στερεά, η Πελοπόννησος και τοπικά η Δυτική Κρήτη. Το πρωί βροχές θα σημειώνονται στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Στερεά και το Αιγαίο, καθώς και τοπικά στην Ήπειρο, την Πελοπόννησο, τη Θράκη και το Ιόνιο. Το μεσημέρι θα σημειώνονται τοπικές βροχές διάσπαρτα στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας, ενώ ο κύριος άξονας των φαινομένων θα εντοπίζεται σε τμήμα της Αν. Στερεάς, τις Σποράδες, το Βόρειο Αιγαίο, καθώς και το Ανατολικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο όπου θα σημειωθούν και εκτεταμένες καταιγίδες. Το απόγευμα και το βράδυ τα φαινόμενα στα ανατολικά βαθμιαία θα υποχωρούν, ενώ στη Δυτική Ελλάδα ο καιρός θα παραμείνει άστατος.
Έντονα θα είναι τα φαινόμενα στις νότιες ακτές της Πελοποννήσου τα ξημερώματα, στην Αργολίδα, την Αρκαδία και την Κορινθία νωρίς το πρωί, στη Βοιωτία και την Εύβοια το πρωί και στο Ανατολικό/Νοτιοανατολικό Αιγαίο το μεσημέρι.
Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Κεντρικής Ελλάδας από τα 1000-1500 μ. και πάνω.
Στην Αττική θα σημειωθούν βροχές τοπικά έντονες από νωρίς το πρωί έως αργά το πρωί/νωρίς το μεσημέρι, ενώ στο Σαρωνικό ίσως εκδηλωθεί και πρόσκαιρη καταιγίδα. Έπειτα ο καιρός θα βελτιωθεί, πρόσκαιρα όμως, καθώς το απόγευμα θα σημειωθούν πρόσκαιρες βροχές στα Βόρεια του Νομού.
Οι περιοχές στις οποίες θα σημειωθούν βροχές/καταιγίδες το Σάββατο σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο ICON της Γερμανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας / Ο χάρτης αποτελεί προϊόν αυτόματης αριθμητικής πρόγνωσης και ενδέχεται να παρουσιάζει αποκλίσεις σε σχέση με την γραπτή πρόγνωση που εκδίδουμε. Συμβουλευτείτε τη γραπτή πρόγνωση για καλύτερη προσέγγιση της πραγματικότητας.
Θερμοκρασία: Σε μικρή πτώση στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας
Άνεμοι: Ισχυροί Δυτικοί στο Ιόνιο, ισχυροί από μεταβλητές διευθύνσεις στο Αιγαίο

Κυριακή 25/02/2018:

Βροχές άνευ έντασης στο μεγαλύτερο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας, καθώς και στην Κρήτη. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Κεντρικής Χώρας από τα 1000 μ. περίπου και πάνω, καθώς και σε περιοχές της Βόρειας Χώρας με χαμηλότερο υψόμετρο.

Προετοιμασία για κατάβαση δριμέος ψύχους στην Ευρώπη τις επόμενες ημέρες - Ανάλυση ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας (18-28/02/18)

Τα αποτελέσματα της πρόσφατης αιφνίδιας στρατοσφαιρικής θέρμανσης αναμένεται μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα να γίνουν αντιληπτά στην Ευρώπη, με το δριμύ ψύχος να κυριαρχεί. Ανάλυση ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας: Αιφνίδια στρατοσφαιρική θέρμανση: Η πρόσφατη αιφνίδια στρατοσφαιρική θέρμανση που έλαβε χώρα στο Βόρειο Ημισφαίριο μέσα στο πρώτο μισό του Φεβρουαρίου είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική μεταβολή των διευθύνσεων του ανέμου σε μεγάλα ύψη στα Βόρεια Γεωγραφικά Πλάτη.

Θερμοκρασία: Σε περαιτέρω μικρή πτώση στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας
Άνεμοι: Ισχυροί Νοτιάδες στο Ιόνιο, ενισχυμένοι από μεταβλητές διευθύνσεις στο Αιγαίο

Επιμέλεια: Γιάννης Δραβίλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου