Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

Ανάλυση ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας - Ζέστη και βροχές τις επόμενες ημέρες



Σταδιακή απομάκρυνση των βροχών από τη χώρα μας αναμένεται το επόμενο διάστημα, με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει σε προειδοποιητικά υψηλά επίπεδα. 

Ανάλυση ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας:

Ανοιξιάτικης υφής ράχη υψηλών πιέσεων βρίσκεται ανυψωμένη αυτήν την στιγμή στην Κεντροδυτική Ευρώπη. Αν και λόγω της θέσης της στα επίπεδα της τροπόσφαιρας δεν ευνοείται η πνοή του Jet Stream και η κατάβαση ψυχρών αερίων μαζών, ελαφρώς ψυχρές αέριες μάζες βρήκαν δίοδο ανατολικότερά του, κάνοντας αισθητό το ψύχος και στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες. 

Το επόμενο διάστημα:

Βαθύ βαρομετρικό χαμηλό κινούμενο στα 990 hPa - 995 hPa αναμένεται τις επόμενες ημέρες να χάσει βάθος, με αποτέλεσμα να τείνει προς αβαθές. 
Με τον αεροχείμαρρο να πνέει κυρίως στο νότιο τμήμα του χαμηλού σε anti-clock wise, περιμένουμε σιγά - σιγά να ωθήσει θερμές αέριες μάζες από την Αφρική σε βορειότερα γεωγραφική πλάτη. 




Από την αρχή τις επόμενης εβδομάδας, αναμένεται να ξεκινήσει να χάνει βάθος και ταυτόχρονα να αποδιοργανώνεται. Ο αεροχείμαρρος θα πνεύσει σε πιο ανατολικά τμήματα του κέντρου πιέσεων, με αποτέλεσμα όλο και πιο θερμές αέριες μάζες να ωθούνται προς τη χώρα μας. 

Προς την Τετάρτη - Πέμπτη, το κέντρο του βαρομετρικού χαμηλού θα έχει φτάσει τα 1005 hPa και θα σπρώξει προς τη χώρα μας «καυτές» αέριες μάζες από την Αφρική, που θα ανεβάσουν τον υδράργυρο σε πρωτόγνωρα για την εποχή επίπεδα.
Η ζέστη όμως δεν θα έρθει ασυνόδευτη, καθώς ο ανασταλτικός παράγοντας της βροχής φαίνεται να θέλει να μας ανακουφίσει. 

Από πού θα εμφανιστεί η βροχή και θα συνοδεύσει την ζέστη;

Αναλυτικότερα, καθώς το βαρομετρικό χαμηλό ανεβαίνει σε όλο και πιο ψηλά επίπεδα στην ατμόσφαιρα, θα φτάσει σε κοντινό επίπεδο με τον πολικό στρόβιλο. 
Έτσι, θα προσπαθήσει να αποκόψει κομμάτι από τον πολικό στρόβιλο και να το κατεβάσει νοτιότερα. 

Ο αυλώνας - trough που θα κατέλθει νοτιότερα, θα συνοδεύεται από σφήνα χαμηλών πιέσεων, θα ενωθεί με το βαρομετρικό χαμηλό και θα «μεταμορφωθεί» σε μια long-wave trough που θα εκτείνεται από την Σκανδιναβία έως και την Πορτογαλία. 




Τα πιθανά επιμέρους κέντρα πιέσεων, οι short-wave trough και οι διαταραχές που κατά πάσα πιθανότητα θα προκύψουν στις περιοχές που θα επηρεάζει ο αυλώνας, θα προκαλέσουν διάσπαρτες κακοκαιρίες στην Κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. 

Το επόμενο Σαββατοκύριακο, η long-wave trough που θα επηρεάζει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, θα ξεκινήσει την πορεία της βορειοανατολικότερα, αφήνοντας το μέλλον αμφίβολο. 
Τα προγνωστικά μοντέλα φαίνονται διχασμένα σε δύο σενάρια. 
Πρώτο σενάριο, που υποστηρίζεται και από τα δύο παγκόσμια μοντέλα διεθνούς φήμης (GFS, ECMWF), είναι η δημιουργία βαθύ, ισχυρού, οργανωμένου και κλειστού βαρομετρικού χαμηλού που θα στροβιλίζεται για αρκετές ημέρες στη Βόρεια Ευρώπη και τον Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό. 




Δεύτερο σενάριο, που υποστηρίζεται όμως από εξίσου αξιόλογα προγνωστικά μοντέλα, είναι η υποχώρηση της trough τόσο βορειοανατολικά, που οι διαταραχές θα αποχαιρετήσουν την Ευρώπη για αρκετές ημέρες. 

Σημαντικός παράγοντας βροχών για το επόμενο διάστημα:

Οι απότομες εναλλαγές των αερίων μαζών στην ατμόσφαιρα και κυρίως στα Βαλκάνια, θα καταστήσουν την ατμόσφαιρα αρκετά ασταθή. 
Αυτό σημαίνει ότι για τις επόμενες ημέρες είναι πιθανό στα ηπειρωτικά και κυρίως στα ορεινά να εκδηλώνονται φαινόμενα μικρής κλίμακας και διάρκειας.


Επιμέλεια: Γιάννης Δραβίλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου