Κυριακή 15 Μαΐου 2016

Ανάλυση ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας - Συνεχίζεται η ζέστη, πολλαπλές ατμοσφαιρικές διαταραχές στον ορίζοντα



Εκτενής αυλώνας προερχόμενος από τον Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό έχει διειδύσει στα ενδότερα της Ευρωπαϊκής Ηπείρου, προκαλώντας εκτεταμένες κακοκαιρίες στα Κεντρικά και Νότια τμήματά της.

Ανάλυση ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας: 

Βαθύ βαρομετρικό χαμηλό στις βορειοανατολικές ακτές του Καναδά και η διαταραχή μεσημβρινής υφής που επηρεάζει τώρα την Κεντρική Ευρώπη, είναι η αιτία ανύψωσης εκτενούς μεσοατλαντικής ράχης υψηλών πιέσεων. 

Μια... περίεργη σύμπτωση:

Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία των επόμενων ημερών και κυρίως ο σχηματισμός του ridge, αν αποτυπωθεί σε χάρτη, θα μπορούσε να αποτελέσει μια μικρογραφία - ή έστω απομίμηση σε μικρότερη κλίμακα - του διαστήματος 16-18 Γενάρη 2016. Πιο συγκεκριμένα, είναι η ημερομηνία στην οποία περιμέναμε σφοδρή κατάβαση ψύχους στα Βαλκάνια, κάτι που εν μέρει έγινε, αλλά το βαρομετρικό χαμηλό στο Αιγαίο έδωσε μηδενικό υετό.

Συγκρίνετε τους χάρτες για τις δύο περιπτώσεις πατώντας στην ημερομηνία που θέλετε στα παρακάτω πλαίσια:




Κι όμως η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται ακριβώς ίδια. Έτσι, θα διαφέρει αρκετά και η συνέχεια της τρέχουσας περίπτωσης από εκείνη του Ιανουαρίου. 

Το επόμενο διάστημα στο Βόρειο Ημισφαίριο:

Καθώς η μεσοατλαντική ράχη υψηλών πιέσεων διατηρείται σε σχετικά σταθερό σημείο με δύο διαταραχές στα ανατολικά και τα δυτικά της, κομμάτι του πολικού στροβίλου περιστρεφόμενο προς τα νοτιοδυτικά θα κατηφορίσει έως τον Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό. Στο συγκεκριμένο σημείο αναμένεται να βρίσκεται η Βόρεια προεξοχή του ridge, το οποίο και θα προσπαθήσει να σπρώξει νοτιότερα.
Την ίδια ώρα, το βαρομετρικό χαμηλό στα Δυτικά του ridge θα συνεχίσει την πορεία του ανατολικότερα, ωθώντας την ράχη υψηλών πιέσεων ανατολικότερα, και δίνοντας φαινόμενα στην περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου.





Πώς η παραπάνω μεταβολή της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας θα επηρεάσει τη χώρα μας:

Έχοντας δύο αιτίες μετατόπισης του ridge, το τελευταίο αναμένεται να μετατοπιστεί προς τα νοτιοανατολικά. Την ίδια ακριβώς πορεία θα ακολουθήσει και ο αυλώνας που επηρεάζει μέχρι και αυτήν την στιγμή την Κεντρική Ευρώπη. Έτσι, οι συσσωρευμένες ποσότητες κρύου θα βρεθούν νοτιοανατολικότερα μαζί με τον αυλώνα, και θα φθάσουν πιο κοντά και στη χώρα μας, όπου αναμένεται ελαφρά πτώση της θερμοκρασίας στο διάστημα 18 - 20 Μαΐου.




Την ίδια ώρα στο άλλο άκρο του Ατλαντικού προετοιμάζεται η θέρμανση μέρους της Ευρώπης:

Την ίδια ώρα, ακόμη μία διαταραχή που αυτήν την στιγμή βρίσκεται στα ενδότερα του Καναδά, θα εκτελέσει την πορεία της ανατολικότερα, ωθώντας με το Jet Stream συσσωρευμένες θερμές αέριες μάζες από την Ατλαντικό, προς τις ακτές της Δυτικής Ευρώπης, όπου και αναμένεται στο διάστημα 18 - 20 Μαΐου σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας. Ωστόσο μόλις μία με δύο ημέρες αργότερα, δεν θα είναι πια το «αθώο» βαρομετρικό χαμηλό που ώθησε θερμές αέριες μάζες στη Δυτική Ευρώπη, καθώς ενωμένο πια ως αυλώνας με τον πολικό στρόβιλο, πολλαπλά συστήματα κακοκαιρίας προερχόμενα από αυτό, θα επηρεάζουν την βορειοδυτική Ευρώπη και τις χώρες της Σκανδιναβίας. 




Το διάστημα στο οποίο η Ευρώπη θα διασχίζεται από τον αυλώνα:

Η προαναφερθείσα διαταραχή θα εμφανίζεται πλέον στους συνοπτικούς χάρτες επιφανειακής πίεσης ως trough προερχόμενη από τον πολικό στρόβιλο. 




Το πιο πιθανό σενάριο για το διάστημα 21 - 25 Μαΐου είναι ότι στην Ευρώπη θα παρελαύνει η μεσημβρινή κυκλοφορία.
Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι απόλυτο, καθώς η κατάβαση του δυτικού μέρους το πολικού στροβίλου στον Καναδά για ακόμη μια φορά, ίσως έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία αυλώνα στον δυτικό Ατλαντικό. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, θα ήταν δυνατόν να σχηματιστεί βαρομετρικό χαμηλό σε αρκετά νότιο γεωγραφικό πλάτος στον Ατλαντικό. Προχωρώντας αυτό το σενάριο, εμφανίζεται και το υποσενάριο το βαρομετρικό χαμηλό να σπρώξει θερμές αέριες μάζες προς τη χώρα μας, σε συνδυασμό με αφρικανική σκόνη.

Μεταβείτε στην αρχική μας σελίδα για περισσότερα άρθρα

Επιμέλεια: Γιάννης Δραβίλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου