Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Πάσχα με μικρή πτώση της θερμοκρασίας - Ανάλυση ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας μέχρι και τις τελευταίες ημέρες του Απριλίου



Η εγκατάσταση των θερμών αερίων μαζών τον τελευταίο καιρό πάνω από τη χώρα μας, έχει ως αποτέλεσμα τις ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. 

Ο φετινός Απρίλιος γράφει... ιστορία!

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που παρατηρούνται τον τελευταίο καιρό σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης και όχι μόνο, αφορούν εξαιρετικά
ασυνήθιστες τιμές. Πιο συγκεκριμένα, στο τέλος του πρώτου δεκαπενθημέρου του μήνα καταγράφηκαν στη χώρα μας τιμές έως και +12°C πάνω από την κλιματική μέση τιμή των τελευταίων 30 ετών, ενώ τις επόμενες ημέρες η θερμοκρασιακή ανωμαλία αναμένεται να ξεπεράσει το +15°C. 
Αυτό σημαίνει ότι τη στιγμή που η μέση κλιματική τιμή κυμαίνεται από +5°C έως και +7°C στη στάθμη των 850 hPa, καταγράφονται τιμές που αγγίζουν ακόμη και το +20°C. Μπορούμε βέβαια να υποστηρίξουμε ότι η μέση κλιματική τιμή έχει δημιουργηθεί με τις διάφορες διακυμάνσεις του υδραργύρου μεταξύ των ετών, και άλλωστε δε γίνεται κάθε χρονιά να ακολουθείται επακριβώς η μέση κλιματική τιμή, ωστόσο οι τιμές που σημειώνονται φέτος είναι εξωπραγματικές. 
Το 2015 έμεινε στην ιστορία ως το θερμότερο έτος στην ιστορία, με τον φετινό Φεβρουάριο να καταγράφεται ως ο θερμότερος στην μετεωρολογική ιστορία της Αθήνας. 

Η καιρική εξέλιξη των επομένων ημερών:

Κομμάτι του πολικού στροβίλου έχει κατηφορίσει νοτιότερα, στην περιοχή της Νορβηγικής και της Βόρειας Θάλασσας. Τις επόμενες ημέρες, ο πολικός στρόβιλος ακολουθώντας anti-clock wise, αναμένεται να απορροφήσει βορειοανατολικότερα την παραπάνω διαταραχή, η οποία θα αφήσει αυλώνα στις ανατολικές ακτές του Ατλαντικού.
Ταυτόχρονα με την κάθοδο βαρομετρικών χαμηλών από την περιοχή της νοτίου Γροιλανδίας, θα δημιουργείται στον ανατολικό Ατλαντικό αβαθές βαρομετρικό χαμηλό. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την άνοδο αρκετά θερμών αερίων μαζών από την περιοχή της Αφρικής, που θα επηρεάσουν τη χώρα μας στο διάστημα 18-19 Απριλίου. 

Για το αμέσως επόμενο διάστημα τα στοιχεία δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα, μιας και η κατάληξη του προαναφερθέντος κέντρου χαμηλών πιέσεων παραμένει ακόμη άγνωστη.



Μετά την ζέστη...

Τα δύο ελαφρώς διαφορετικά σενάρια για τη συνέχεια, είναι τα εξής:

Το βαρομετρικό χαμηλό μετά την σύντομη εγκατάσταση του βορειοδυτικά της Αφρικής «έχει την επιλογή» να παραμείνει εκεί, μη αφήνοντας την θερμοκρασία στη Μεσόγειο να πέσει αισθητά. Το δεύτερο και επικρατέστερο με τα μέχρι τώρα δεδομένα σενάριο, είναι το κέντρο χαμηλών πιέσεων να κινηθεί βορειότερα και την ίδια ώρα να ρηχαίνει, φτάνοντας ίσως και τα 1015 hPa (όπου και θα χάσει την τιμητική ονομασία «χαμηλό»). 
Για τις τελευταίες ημέρες της επόμενης εβδομάδας και ιδίως την Παρασκευή και το Σάββατο «κλειδώνει» σιγά - σιγά η ανύψωση υποτυπώδους μεσοατλαντικής ράχης υψηλών πιέσεων σε πολύ βόρειο γεωγραφικό πλάτος εξ’ αιτίας της γνωστής μετακίνησης βαρομετρικών χαμηλών από τον βορειοανατολικό Καναδά, ανατολικότερα. 
Την ίδια ώρα σιγουρεύεται η ενίσχυση του δυτικού μέρους του πολικού στροβίλου, σε στάδιο που η μοναδική διέξοδος των σχετικά ψυχρών αερίων μαζών θα είναι προς τα νότια. 




Κατάβαση ψύχους λίγο πριν το Πάσχα

Εξ’ αιτίας της προαναφερθείσας ενίσχυσης μέρους του πολικού στροβίλου, ψυχρές αέριες μάζες που θα βρίσκονται συσσωρευμένες στον Βόρειο πόλο του πλανήτη, θα βρουν δίοδο νοτιότερα. Αποτέλεσμα της παραπάνω διαδικασίας θα είναι η ελαφρά πτώση της θερμοκρασίας στη χώρα μας το διάστημα από Παρασκευή 22/04 μέχρι και το Πάσχα (πιθανές θερμές εισβολές μικρής διάρκειας, αλλά γενικότερη πτώση της θερμοκρασίας). Λόγω της αδυναμίας προσδιορισμού της ακριβούς πορείας του βαρομετρικού χαμηλού (ανατολικού Ατλαντικού - βορειοδυτικά της Αφρικής) δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε την ακριβή κατανομή των ψυχρών αερίων μαζών. 

Στο ίδιο διάστημα, αναμένεται επιστροφή των ψυχρών αερίων μαζών σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, έως και σε αρκετά κεντρικά τμήματα, χωρίς ωστόσο κάτι το αξιόλογο. 

Συνοψίζοντας, περιμένουμε σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες (Δευτέρα - Τρίτη) και ελαφρά πτώση από το τέλος της επόμενης εβδομάδας. 


Επιμέλεια: Γιάννης Δραβίλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου