Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Χιόνι με αστραπόβροντα - Υπάρχει στ’ αλήθεια; - Επιστημονική εξήγηση του φαινομένου




Κάθε χειμώνα δίνονται δεκάδες αναφορές για ηλεκτρική δραστηριότητα την ώρα της χιονόπτωσης.

Τι είναι και τι προκαλεί αυτό το φαινόμενο;

Το χιόνι με αστραπόβροντα είναι ένα σπάνιο είδος καταιγίδας, που έχει ως κύριο κατακρήμνισμα το χιόνι. Συνήθως παρατηρείται σε περιοχές όπου υπάρχει έντονη
ανοδική κίνηση του ατμοσφαιρικού αέρα στο ψυχρότερο μέρος ενός τροπικού κυκλώνα. 
Από άποψη θερμοδυναμικής (μετατροπή ενέργειας από μηχανική ενέργεια -έργο- σε θερμότητα και αντίστροφα) το φαινόμενο είναι ακριβώς ίδιο με μια τυπική καταιγίδα, ωστόσο προκαλείται κυρίως από νέφη κατακόρυφης ανάπτυξης των οποίων η κορυφή βρίσκεται σχετικά χαμηλά.




Τα τρία συνηθισμένα είδη χιονιού με αστραπόβροντα:


  • Μια τυπική καταιγίδα προπορευόμενη ενός ψυχρού ή θερμού μετώπου που δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για την μετατροπή των σταγονιδίων σε χιόνι.
  • Κατά τη διάρκεια μιας χιονόπτωσης, είναι δυνατό να υπάρξουν ανοδικές κινήσεις σε κατακόρυφο άξονα, δημιουργώντας τις απαραίτητες συνθήκες για ηλεκτρική δραστηριότητα.
  • Σε περίπτωση που η χιονοκακοκαιρία έχει δημιουργηθεί από lake effect, τότε ο ψυχρός αέρας που έρχεται σε επαφή με το θερμότερο νερό παράγει χιονοθύελλα με ηλεκτρική δραστηριότητα. 
Ένα περίεργο χαρακτηριστικό αυτού του είδους κακοκαιρίας είναι ότι λόγω της απορρόφησης του ήχου από τις νιφάδες, ο ήχος της αστραπής ακούγεται σε απόσταση μικρότερη των 3 χιλιομέτρων!

Δείτε την απίστευτη αντίδραση δημοσιογράφου του «The Weather Channel» όταν έρχεται αντιμέτωπος με το φαινόμενο:




Επιμέλεια - Μετάφραση: Γιάννης Δραβίλας

Πηγή πληροφοριών: Αγγλικό λήμμα του wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου