Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Ο χειμώνας παραχωρεί τη σκυτάλη στην άνοιξη - Χειμωνιάτικες διαταραχές στον ορίζοντα - Ανάλυση ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας


Ανάλυση ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας:

Σημαντική εξάπλωση του πολικού στροβίλου σε νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη εντός του Βορείου Ημισφαιρίου παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες.
Σοβαρή κινητικότητα παρουσιάζει τον τελευταίο καιρό ο πολικός στρόβιλος, με αρκετά μεγάλες ποσότητες συσσωρευμένου ψύχους να μετακινούνται δυτικότερα και να επηρεάζουν το Βόρειο κομμάτι της Αμερικανικής Ηπείρου.

Πιο συγκεκριμένα, περιστρεφόμενο σε
anti-clock wise, το polar vortex κατεβάζει σημαντικά ποσά ψύχους νοτιοδυτικότερα, με αποτέλεσμα ο Καναδάς να πλήττεται από αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες, και ταυτόχρονα η όλη κατάσταση να επηρεάζει και την Ευρώπη.
Αύριο, Τετάρτη, αυλώνας θα επηρεάσει τον Καναδά, την ίδια ώρα που βαρομετρικό χαμηλό από τις βορειοανατολικές ακτές του θα έχει ξεκινήσει να λαμβάνει βορειοανατολική τροχιά. Αποτέλεσμα της παραπάνω διαδικασίας, θα είναι το οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό να βαθύνει σημαντικά, με αποτέλεσμα να καταφέρει να σπρώξει τον υπάρχοντα στον Ατλαντικό Ωκεανό αντικυκλώνα, νοτιότερα. 
Ύστερα από μερικά 24ωρα «ταξιδιού» πάνω από τα νερά του Ατλαντικού, το χαμηλό θα έχει αναπτύξει μέτωπα πρωτόγνωρων διαστάσεων που θα πλήξουν τις ακτές της Δυτικής Ευρώπης. 
Εμβαθύνοντας στο παραπάνω κομμάτι και βασιζόμενος στους συνοπτικούς χάρτες επιφάνειας του προγνωστικού μοντέλου UKMO, θα εκτιμούσα ότι γύρω από το χαμηλό θα αναπτυχθούν ψυχρό και θερμό μέτωπο, με προπορευόμενο το δεύτερο, έχοντας ως αποτέλεσμα ψυχρή σύσφιξη. 




Δύο τα αποτελέσματα του παραπάνω μοτίβου - Συνέπειες για την Ελλάδα

Πρώτο αποτέλεσμα:
Ως πρωτεύον και κυριότερο αποτέλεσμα της παραπάνω διαδικασίας, θα μπορούσε να θεωρηθεί η τροφοδότηση του πολικού στροβίλου μετά την διάλυση του χαμηλού στο Βόρειο Ατλαντικού. Έτσι, με την προαναφερθείσα διαδικασία να επαναλαμβάνεται, νέο βαρομετρικό χαμηλό θα δημιουργηθεί στις ανατολικές ακτές του Καναδά, αυτή τη φορά εμφανώς νοτιότερα. Αυτήν την φορά, αφού το χαμηλό δεν θα επηρεάσει τον αντικυκλώνα από τη Βόρεια πλευρά, αλλά από νοτιότερα, μια από τις συνέπειες θα είναι η ανύψωση του αντικυκλώνα. 

Δεύτερο αποτέλεσμα:
Στα πρώτα ωστόσο στάδια του πρώτου αποτελέσματος που περιγράφηκε στην παραπάνω παράγραφο, αναμένεται η πρώτη - υποτυπώδης - ανύψωση του αντικυκλώνα να βοηθήσει το πρώτο χαμηλό στα τελευταία στάδια της ζωής του να δημιουργήσει αβαθές χαμηλό στη Μεσόγειο. Σε περίπτωση που αυτό επηρεάσει τη χώρα μας με βροχές, θα είναι στο διάστημα 3-4 Απριλίου.
Σημείωση: Στα τρεξίματα της 30/03 των GFS και ECMWF η παραπάνω διαταραχή δεν φαίνεται να δημιουργείται.

Το διάστημα 6-10 Απριλίου αποκτάει ενδιαφέρον:

Για το παραπάνω διάστημα φαίνεται νέο βαθύ βαρομετρικό χαμηλό να διασχίζει τον Ατλαντικό Ωκεανό. Από τις 7 Απριλίου μέχρι και τις 10 του μήνα ίσως ανυψωθεί αζορικός αντικυκλώνας προς το χαμηλό, με αποτέλεσμα ο αεροχείμαρρος του πρώτου να κατεβάσει αυλώνα νοτιοανατολικότερα και προς τη χώρα μας. Η αλλαγή του καιρικού σκηνικού για το προαναφερθέν διάστημα διατηρείται ως τάση στα προγνωστικά μοντέλα. 


Επιμέλεια: Γιάννης Δραβίλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου