Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016

Αξιοσημείωτος χιονιάς προ των πυλών - Αυτό που λίγοι παρατήρησαν - Πώς θα επηρεαστεί η χώρα μας


















Μια τρίτη μα όχι τελευταία ψυχρή εισβολή μας επιφυλάσσει ο φετινός Ιανουάριος, αυτήν την φορά με ενδείξεις για καλύτερα πράγματα από τις δύο τελευταίες.

Ανάλυση κυκλοφορίας:

Από αύριο Πέμπτη αναμένουμε να ξεκινήσει άνοδος του αζορικού αντικυκλώνα με την δυτική πλευρά του να δέχεται τρομερές
πιέσεις από ισχυρά βαρομετρικά χαμηλά, τα οποία θα σπρώχνουν το ridge ακόμα ανατολικότερα. 
Με την άνοδό του, ο αντικυκλώνας θα σπρώξει το δυτικό κομμάτι του σπασμένου πολικού στροβίλου που βρίσκεται στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη. Αυτό το κομμάτι με την σειρά του θα κατέλθει νοτιοδυτικότερα, δίνοντας ώθηση στα βαρομετρικά χαμηλά να πιέσουν ακόμα περισσότερο το ridge. 
Έτσι, απ’ την μια όψη έχουμε μια καλή ανύψωση ridge το οποίο θα βοηθήσει στην κατάβαση του αυλώνα νοτιότερα, αφετέρου λόγω της πίεσης που θα δέχεται θα αναγκαστεί να αποκόψει το βορειότερο τμήμα του κατερχόμενου αυλώνα αρκετά νωρίς, αφήνοντάς του το περιθώριο να μας αποχαιρετήσει για ανατολικότερα. 
Σύμφωνα με τα παραπάνω, η χώρα μας είναι έτοιμη να εισέλθει σε πολικό κλοιό, κυρίως τα ανατολικά τμήματά της (μαζί με τα ανατολικά ηπειρωτικά). Ωστόσο, η επίτευξη σπασίματος του ridge δεν φαίνεται να γίνεται για αρκετές ημέρες ακόμα, κάτι που δίνει την ευκαιρία να κατηφορίσουν νοτιότερα περισσότερες ψυχρές αέριες μάζες, κάτι που αργότερα θα δώσει εκ νέου ψυχρή εισβολή στην Νότια Ευρώπη. 
Το παραπάνω θα γίνει εφ’ όσον ταυτόχρονα με το σπάσιμο του ridge έχουμε πίεση από την δυτική μεριά από βαρομετρικά χαμηλά, τα οποία μαζί με αυλώνες από την ανατολική Ευρώπη θα μπορούσαν να στροβιλίζονται για αρκετές ημέρες στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη όπως γίνεται τις τελευταίες ημέρες. 

Όσον αφορά τη χώρα μας:

Η κατάβαση του αυλώνα νοτιότερα έχει πλέον κλειδώσει, με τα προγνωστικά μοντέλα να συμφωνούν πλέον ότι θα επηρεαστούν τα ανατολικά τμήματα της χώρας μας. 

Αυτό που λίγοι παρατήρησαν:

Ταυτόχρονα φαίνεται όμως η δημιουργία ενός κέντρου υψηλών πιέσεων στα βορειοδυτικά της χώρας μας, το οποίο σύμφωνα με τους τελευταίους προγνωστικούς χάρτες θα εμφανίσει το απόγευμα της Παρασκευής ψυχρό μέτωπο το οποίο θα διασχίσει την χώρα μας. Αν αυτό επιτευχθεί, είναι σίγουρο ότι καμία περιοχή της Ελλάδας δεν θα μείνει χωρίς υετό. 

Τέλος, το Aegean Effect φαίνεται αρκετά ευνοϊκό για το Σάββατο και την Κυριακή, με την πρώτη εικόνα για τις συγκλίσεις να είναι θετική.

Πρόγνωση καιρού Ελλάδας - Παρασκευή:

Την Παρασκευή περιμένουμε η ημέρα να ξημερώσει με αρκετό κρύο, και λίγα φαινόμενα στο Αιγαίο και την Εύβοια, που σύντομα θα επεκταθούν δυτικότερα. Από το απόγευμα φαίνεται επιδείνωση του καιρού και για την Αττική, με χιόνια μέχρι χαμηλά υψόμετρα.


Επιμέλεια: Δραβίλας Ιωάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου