Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Αναλυτική πρόγνωση επιδείνωσης του καιρού σε ολόκληρη την χώρα + Τάση για την επόμενη εβδομάδα

Εκ νέου επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός το Σάββατο από τα δυτικά. Κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι οι βροχές, τα χιόνια στα ορεινά και οι θυελλώδεις άνεμοι.

Ανάλυση κυκλοφορίας ατμόσφαιρας - Χιόνια την επόμενη εβδομάδα;

Μετά από μια "αιώνια" περίοδο ζέστης και ανομβρίας, φαίνεται πως ο χειμώνας θα επανέλθει δυναμικά στην χώρα μας. Αύριο αργά το βράδυ και με την σταδιακή κάθοδο των ψυχρών αερίων μαζών θα σχηματιστεί αβαθές βαρομετρικό χαμηλό στην Ιταλία, που με κατεύθυνση προς τη χώρα μας όλο και θα βαθαίνει, φτάνοντας παροδικά ακόμα και τα 995 hPa. Το βαρομετρικό χαμηλό στην πορεία του προς τη χώρα μας θα αναπτύξει ψυχρό και θερμό μέτωπο στην νότια και την βόρεια πλευρά του αντίστοιχα, ενώ βαθμιαία θα σχηματίζεται και συνεσφυγμένο μέτωπο. Η προπορευόμενη trough θα εισέλθει στην χώρα μας από πολύ νωρίτερα, δίνοντας φαινόμενα ήδη από το μεσημέρι της Παρασκευής. 





















Το επόμενο διάστημα φαίνεται άκρως ενδιαφέρον, καθώς θα κατέλθουν ψυχρές αέριες μάζες από την κεντρική και βόρεια Ευρώπη στα Βαλκάνια, και συνδυαζόμενες με βαρομετρικά χαμηλά ή ενεργοποιώντας το Aegean Effect θα επηρεάσουν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της χώρας με χιονοπτώσεις. 
Αυτό που μας απασχολεί πάρα πολύ για να καταλήξουμε σε κάποιο τελικό συμπέρασμα είναι η ακριβής πορεία του
χαμηλού και των μετώπων. Η κατάβαση των ψυχρών αερίων μαζών έχει ήδη ξεκαθαριστεί. 

Έτσι, η κατανομή του ψύχους στον Ελλαδικό χώρο γίνεται στο περίπου ως εξής:

Οι αέριες μάζες κατά την κάθοδό τους από τα βορειοδυτικά, συναντούν το βαρομετρικό χαμηλό, το οποίο όμως λόγο του ψυχρού μετώπου στην νότια πλευρά του φαίνεται να κινείται βορειοανατολικότερα. Έτσι, το ψύχος βρίσκει δίοδο λίγο δυτικότερα. Ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει δραματικά την ακριβή κατανομή, είναι η δημιουργία ενός προσωρινού χαμηλού που απεικονίζεται στο σημερινό απογευματινό τρέξιμο του προγνωστικού μοντέλου GFS. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει έναν κατασταλτικό παράγοντα κατάβασης ψύχους στα δυτικά, νοτιότερα από το ύψος της Στερεάς Ελλάδας. Εάν επαληθευτεί αυτό το σενάριο, το ψύχος θα κατανεμηθεί ανατολικότερα, με χαμηλές θερμοκρασίες στις ανατολικά προσήνεμες περιοχές. 

Πρόγνωση καιρού Ελλάδας για την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή:

Θράκη:
Βροχές από το πρωί του Σαββάτου μέχρι και την Κυριακή. Χιόνια από το βράδυ του Σαββάτου στα ορεινά, ενώ την Κυριακή τα χιόνια θα κατεβαίνουν όλο και χαμηλότερα, φτάνοντας το μεσημέρι ακόμα και σε μηδενικά υψόμετρα. Εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα. Η θερμοκρασία κατά μέσο όρο το πρωί του Σαββάτου στους 10 βαθμούς, το μεσημέρι στους 13. Μικρή πτώση το πρωί της Κυριακής.

http://weatherathens.blogspot.com/p/blog-page_3.html γίνετε μέλος της ιστοσελίδας μας για μοναδικά προνόμια και γρήγορη ενημέρωση

Μακεδονία:
Έναρξη των φαινομένων από το βράδυ της Παρασκευής στα δυτικότερα τμήματα, φαινόμενα σε όλες τις περιοχές το Σάββατο μέχρι και αργά το βράδυ. Οι χιονοπτώσεις αρχικά θα αφορούν τα ορεινά, με τα υψόμετρα να κατεβαίνουν από το απόγευμα του Σαββάτου. H Θεσσαλονίκη δύσκολα θα δει χιόνι το Σαββατοκύριακο, υπάρχει μικρό ενδεχόμενο για το βράδυ της Κυριακής. Η θερμοκρασία κατά μέσο όρο το πρωί του Σαββάτου στους 7 βαθμούς, το μεσημέρι στους 9-10. Μικρή πτώση το πρωί της Κυριακής.

Θεσσαλία:
Τοπικές βροχές το Σάββατο, τα φαινόμενα θα διαρκέσουν μέχρι νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής. Χιονοπτώσεις από αργά το πρωί της Κυριακής και μετά από τα 700-800 μ. και πάνω. Η θερμοκρασία κατά μέσο όρο το πρωί του Σαββάτου στους 8 βαθμούς, το μεσημέρι στους 16. Μικρή πτώση το πρωί της Κυριακής.

Ήπειρος:
Βροχές από το μεσημέρι της Παρασκευής, καταιγίδες το Σάββατο και συνέχιση των φαινομένων σε πιο ασθενή κλίμακα μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής. Οι χιονοπτώσεις από τα 1200 μ. και πάνω το Σάββατο, 700 μ. και πάνω την Κυριακή. Η θερμοκρασία κατά μέσο όρο το πρωί του Σαββάτου στους 6-7 βαθμούς, το μεσημέρι στους 10. Μικρή πτώση το πρωί της Κυριακής.

Στερεά Ελλάδα:
Βροχές στα δυτικά από το μεσημέρι της Παρασκευής, γενικευμένα φαινόμενα από το απόγευμα του Σαββάτου, με κίνηση από τα δυτικά προς τα ανατολικά (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής). Εξασθένηση από το πρωί της Κυριακής με πιθανότητα για εκ νέου επιδείνωση αργότερα. Η θερμοκρασία κατά μέσο όρο το πρωί του Σαββάτου στους 8 βαθμούς, το μεσημέρι στους 13. Μικρή πτώση το πρωί της Κυριακής.

Πελοπόννησος:
Τοπικές ασθενείς βροχές στα δυτικότερα τμήματα το βράδυ της Παρασκευής, ενώ από το μεσημέρι του Σαββάτου και μέχρι το βράδυ θα βρέχει σε όλες τις περιοχές. Χιονοπτώσεις από τα 900 μ. και πάνω. Η θερμοκρασία κατά μέσο όρο το πρωί του Σαββάτου στους 7-9 βαθμούς, το μεσημέρι στους 9-11. Μικρή πτώση το πρωί της Κυριακής.

Ιόνιο Πέλαγος:
Τοπικά ασθενή φαινόμενα από το πρωί της Παρασκευής, με πυκνές νεφώσεις. Το Σάββατο θα βρέχει σε αρκετά μεγάλο μέρος του Ιονίου, ενώ εξασθένηση στα βορειότερα περιμένουμε από το μεσημέρι της Κυριακής, με πιθανότητα για εκ νέου επιδείνωση μετά το απόγευμα. Η θερμοκρασία κατά μέσο όρο το πρωί του Σαββάτου στους 13 βαθμούς, το μεσημέρι στους 14. Μικρή πτώση το πρωί της Κυριακής.

Αιγαίο Πέλαγος:
Τα φαινόμενα θα ξεκινήσουν τοπικά από το πρωί του Σαββάτου, ωστόσο το πρωί της Κυριακής θα έχουμε την κορύφωση, όπου το κύμα θα διασχίσει όλο το Αιγαίο με αρκετά ισχυρές βροχές, συμπεριλαμβανομένης και της Κρήτης. Η θερμοκρασία το Σάββατο στους 15 βαθμούς (2 βαθμούς χαμηλότερη στην Κρήτη), ανεπαίσθητη πτώση την Κυριακή. 

https://www.facebook.com/groups/534486566705989/?fref=ts Η ομάδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε πρώτοι για όλα τα καιρικά νέα

ΠΡΟΣΟΧΗ
Οι άνεμοι στο Ιόνιο την Παρασκευή ΝΔ, εναλλαγή το Σάββατο σε ΒΔ έως 5-6 μποφόρ
Στο Αιγαίο Ν έως 6 μποφόρ την Παρασκευή, 7 μποφόρ το Σάββατο, τοπικά έως και 9-10 μποφόρ το βράδυ και εναλλαγή σε ΒΑ έως και 7 μποφόρ την Κυριακή. 
Στην Αττική από το μεσημέρι του Σαββάτου και μέχρι το πρωί της Κυριακής θα πνέουν άνεμοι Ν έως 6 μποφόρ


Επιμέλεια: Δραβίλας Ιωάννης

Παραθέτω χάρτη έναρξης φαινομένων:




Επιμέλεια: Δραβίλας Ιωάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου