Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

Αλλαγή του καιρικού σκηνικού με χιόνια - Ανάλυση κυκλοφορίας - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Μεγάλες αλλαγές στο καιρικό σκηνικό περιμένουμε τις επόμενες ημέρες σε ολόκληρη την Ευρώπη. 
Μετά από ένα γρήγορο πέρασμα βαρομετρικών χαμηλών στην Βόρεια - κυρίως - Ευρώπη με κατεύθυνση προς τα ανατολικά, περαιτέρω επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός σε ένα ακόμα μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου. 
Αβαθή βαρομετρικά χαμηλά συνοδευόμενα από αυλώνες θα σαρώσουν την Κεντρική Ευρώπη και τα Νότια Βαλκάνια, φέρνοντας ταυτόχρονα μια πρώτη δόση του ψύχους νοτιότερα. 
Την ίδια ώρα, ο Γροιλανδικός αντικυκλώνας κατάφερε να σπάσει το Polar Vortex σε τρία κομμάτια, τα οποία θα περιστρέφονται σε πολύ βόρεια γεωγραφικά πλάτη. Καθώς ένα εξ’ αυτών (από τον ανατολικό Καναδά) τείνει να μετατοπιστεί νοτιότερα, πιέζει τον Αζορικό αντικυκλώνα δίνοντάς του την δύναμη να δημιουργήσει ένα ridge και να κατεβάσει τις ψυχρές αέριες μάζες προς την χώρα μας. 































Ανάλυση - πώς θα προκύψει η κατάβαση:

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία η κατάβαση προκύπτει ως εξής: Το κομμάτι του - σπασμένου - πλέον πολικού στροβίλου που αναμένεται να πιέσει το μέσο κομμάτι του Αζορικού αντικυκλώνα δημιουργώντας μεσοατλαντική ράχη, θα βρει διαφυγή βορειότερα, ωθώντας σε δεύτερο χρόνο και το
ανώτερο μέρος του ridge που θα έχει σχηματιστεί, ανατολικότερα. 




























Αυτό με την σειρά του θα «συγκρουστεί» με το κατώτερο τμήμα του δυτικότερου κομματιού του πολικού στροβίλου. Αυτή η «σύγκρουση» θα προκαλέσει αρχικά αποκοπή του μέρους νοτιότερου μέρους των ψυχρών αερίων μαζών που θα βρίσκονται στην Σκανδιναβία. Σύμφωνα με τον νόμο ότι οι άνεμοι πνέουν γύρω από έναν αντικυκλώνα σύμφωνα με την φορά του ρολογιού, οι βόρειοι άνεμοι που θα επικρατούν στο σημείο θα σπρώξουν τις ψυχρές αέριες μάζες νοτιότερα και προς την χώρα μας. 
Η τελική θέση του ridge θα καθορίσει και την τελική έκβαση της κακοκαιρίας, πού δηλαδή θα βρουν δίοδο οι ψυχρές αέριες μάζες. Αρχικά φαίνεται μια τάση να ξεκινούν από δυτικότερα και με την επέκταση του αντικυκλώνα να μετατοπίζονται σε δεύτερο χρόνο ανατολικότερα. Κάτι τέτοιο όμως δεν μπορεί ακόμα να ειπωθεί με ακρίβεια, αφού η διαφωνία μεταξύ των προγνωστικών μοντέλων συνεχίζεται. 





























Όσον αφορά την Ελλάδα αναλυτικότερα:

Ιδιαίτερα ευνοημένη φαίνεται να σε αυτήν την κακοκαιρία η χώρα μας, με τις προϋποθέσεις για κατάβαση ψύχους να τηρούνται κατά γράμμα! Στα τελευταία runs των προγνωστικών μοντέλων φαίνεται βαρομετρικό χαμηλό να διασχίζει το Νότιο Αιγαίο και να καταλήγει στη Ρόδο. Αυτό ευνοεί από άποψη υετού αρχικά την Κεντροδυτική και Νότια χώρα. Όταν εισέλθει όμως στα Δωδεκάνησα, υπό την επιρροή του θα βρίσκονται πια οι ανατολικά προσήνεμες περιοχές (Αιγαίο, Κρήτη, Αττική Εύβοια, Νότια Θεσσαλία).
Κατά την γνώμη μου πιο ευνοημένα αν επαληθευτεί αυτό το σενάριο θα είναι τα ανατολικά, καθώς θα υπάρξει αρκετά ευνοϊκή συγκυρία και το ψύχος θα έχει προλάβει να κατηφορίσει νοτιότερα, σε αντίθεση με τα δυτικά όπου οι περιοχές με χαμηλό υψόμετρο δεν θα ευνοηθούν.

Αυτά με τα τωρινά στοιχεία!


Επιμέλεια: Δραβίλας Ιωάννης


https://www.facebook.com/groups/534486566705989/?fref=ts Η ομάδα μας στο facebook για να ενημερώνεστε πρώτοι για τα τελευταία καιρικά νέα


4 σχόλια: