Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015

Οργανωμένη κακοκαιρία εισβάλλει σήμερα από τα δυτικά - Αναλυτική πρόγνωση Αττικής

Οργανωμένη κακοκαιρία αναμένεται να επηρεάσει τα επόμενα 24ωρα την χώρα μας, με πολλές βροχές και πτώση της θερμοκρασίας. 
Πιο συγκεκριμένα, βαρομετρικό χαμηλό κινούμενο περίπου στα 1003 hPa δημιουργείται αυτήν την στιγμή στην περιοχή του Ιονίου Πελάγους, με ανέμους περιστροφής (Α προς Δ, Β προς Ν, Δ προς Α, Ν προς Β).
Το βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να δημιουργηθεί πλήρως με κλειστές ισοϋψείς σήμερα αργά το απόγευμα με το κέντρο του χαμηλού στην αρχή στα 1006 hPa στο Βόρειο Ιόνιο. Αμέσως μετά την δημιουργία τον κλειστών ισοϋψών, κατά 90% θα κατηφορίσει προς τα νότια, αποκλίνοντας λίγο προς τα Ανατολικά. 

Πρώτες κινήσεις της ύφεσης προς τα νότια

Όταν το κέντρο της ύφεσης φτάσει πια στο ύψος της Κεφαλοννιάς και της Ζακύνθου, οι πρώτες βροχές θα καταγραφούν και στον νομό Αττικής. Αυτό περιμένουμε να γίνει το πρωί της Δευτέρας, μεταξύ 6-10 π.μ.

Το κέντρο του βαρομετρικού χαμηλού πλησιάζει την Κεφαλοννιά, δίνοντας υετό στην Αττική

Μέτριας έως και δυνατής έντασης βροχές θα σημειωθούν στα βόρεια του νομού και μέχρι νωρίς το μεσημέρι και στα Ανατολικά. Στις υπόλοιπες περιοχές του νομού αναμένουμε σποραδικές βροχές, με πιθανότητα και για κατά τόπους έντονα φαινόμενα.
Κατά τις πρωινές ώρες, περίπου στις 6-9 π.μ., θα σημειωθούν έντονα ηλεκτρικά φαινόμενα κυρίως στα κεντρικά και ανατολικά του νομού, χωρίς να αποκλείονται ηλεκτρικές εκκενώσεις και σε περιοχές του Σαρωνικού, λόγω ασύλληπτης συγκέντρωσης CAPE που θα αγγίζει τα 2500 (J/KG).

Δείκτης CAPE (J/KG) το πρωί της Δευτέρας

Εξασθένηση των φαινομένων περιμένουμε από νωρίς το μεσημέρι, με προοπτικές για «αναζοπήρωση» πριν τα μεσάνυχτα. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν πιστεύω να συμβεί, καθώς οι άνεμοι κατά περιόδους θα γυρίζουν σε ανατολικούς στο νότιο Αιγαίο, μη επιτρέποντας την εκδήλωση φαινομένων στον νομό, παρά μόνο στην θαλάσσια περιοχή νότια της Αττικής.

Τα ξημερώματα ωστόσο, το χαμηλό αναμένεται να κινηθεί ΝΑτερα φτάνοντας στην θαλάσσια περιοχή νότια της Πελοποννήσου - ίσως και δυτικά της Κρήτης, δίνοντας φαινόμενα μικρής διάρκειας αρχικά στην Δυτική και αργότερα στην Νότια και Ανατολική Αττική και συννεφιές με μικρή πιθανότητα έξαρσης μπόρας στον υπόλοιπο νομό. 

Διάγραμμα πίεσης στην επιφάνεια της θάλασσας για το πρωί της Πέμπτης
Σχηματισμός τριών (3) trough (ψυχρές «λίμνες» με υετό) στις άκρες του χαμηλού της ανατολικής Μεσογείου 

Ολική παύση των φαινομένων στον νομό περιμένουμε το μεσημέρι της Τρίτης!

Τέλος, το βαρομετρικό χαμηλό θα διαλυθεί το βράδυ της Τρίτης ή και το ξημέρωμα της Τετάρτης στην Ανατολική Κρήτη, μην αφήνοντας περαιτέρω φαινόμενα. 


Επιμέλεια: Γιάννης Δραβίλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου