Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Μακροπρόθεσμη εκτίμηση καιρού μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου σε όλη την χώρα - Πότε μπαίνει το Φθινόπωρο- Δείτε αναλυτικά



Δραβίλας Ιωάννης:

Με καλό καιρό συνεχίζονται και οι τελευταίες ημέρες του Αυγούστου σε όλη την Ελλάδα, όχι όμως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπου οι βόρειες και δυτικές χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με πεδίο χαμηλών πιέσεων που δίνει εκτεταμένες βροχές (εικόνα 1).


Στην χώρα μας, επικρατεί αρκετά καλός καιρός με λίγες μόνο βροχές στα ΒΑ σύνορα, οι οποίες μέσα στο βράδυ θα εξασθενήσουν και θα κινηθούν προς την Αδριατική όπου και θα διαλυθούν.
Και τις επόμενες ημέρες ο καιρός σε ολόκληρη την χώρα θα παραμείνει καλός.
Μικρή αλλαγή του καιρού περιμένουμε την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου στην ΒΔ χώρα, με πιθανές βροχοπτώσεις ή και καταιγίδες λόγω αυξημένου δείκτη CAPE (ηλεκτρική ενέργεια ανά στρώματα αέρα) οι οποίες μέχρι το βράδυ θα εξασθενήσουν.
Σημαντική αλλαγή για την βόρεια χώρα θα παρουσιάσει ο καιρός από το βράδυ του Σαββάτου 5 Σεπτεμβρίου, με κατά τόπους βροχές, ωστόσο δεν φαίνεται να υπάρχει οργανωμένο σύστημα.

Από άποψη θερμοκρασίας το Φθινόπωρο θα αρχίσει σε λιγότερο από δύο εβδομάδες. Πιο συγκεκριμένα, η θερμοκρασία τις επόμενες ημέρες θα ανέβει σε ολόκληρη την χώρα.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Μοντέλο ECMWF η θερμοκρασία θα «πέσει» αισθητά σε σχεδόν ολόκληρη την χώρα από τις 5 Σεπτεμβρίου και μετά (μέσος όρος των 50 υποσεναρίων) με τον υδράργυρο σταθερά στους 15 βαθμούς κελσίου (στα 850 hPa).
Το αμερικάνικο καιρικό μοντέλο GFS εκτιμάει ότι η θερμοκρασία θα πέσει από τις 2 Σεπτεμβρίου. Ο μέσος όρος των 20 υποσεναρίων μαζί με το κύριο τρέξιμο δείχνει μικρή πτώση της θερμοκρασίας, ενώ το κύριο τρέξιμο βρίσκεται πιο κοντά στην εκτίμηση του ECMWF.

θερμοκρασίες στην περιοχή της Αττικής σύμφωνα με το ECMWF
θερμοκρασίες στην περιοχή της Αττικής σύμφωνα με το GFS
Αναλυτικότερα σε επόμενο άρθρo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου