Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Έρχεται μίνι εποχή παγετώνων στη Γη;

Δραβίλας Ιωάννης

Τα χρόνια περνούν και οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η δραστηριότητα του ήλιου δεν βρίσκεται σε κανονικά επίπεδα. Αυτό το γεγονός θα μπορούσε να προκαλέσει ακραία χαμηλές θερμοκρασίες στον πλανήτη, ενώ όλο και πληθαίνουν τα σημάδια που το αποδεικνύουν.
Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με κορυφαίους επιστήμονες, ο ήλιος μας διανύει μια εποχή αρκετά ήρεμη, σε σημείο όμως που έχει ξεπεράσει και τις πιο χαμηλές προσδοκίες τους για τον 24ο κύκλο. Έτσι, φοβούνται ότι μια νέα μίνι εποχή παγετώνων, παρόμοια με αυτή που χτύπησε τον πλανήτη το 1645, βρίσκεται προ των πυλών.
Το 2013 αναμενόταν από τους επιστήμονες ως η χρονιά με την μέγιστη ηλιακή ενέργεια, κάτι όμως που δεν συνέβη, καθώς έγινε το αντίθετο. Η ηλιακή δραστηριότητα του γεμάτου εκπλήξεις ήλιου βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο που παρατηρήθηκε τα τελευταία 100 χρόνια, τονίζουν διακεκριμένοι επιστήμονες, οι οποίοι φοβούνται ότι αυτό το γεγονός θα μπορούσε με πιθανότητες 20% να προκαλέσει τεράστιες αλλαγές στην Γη.
Ο καθηγητής Ρίτσαρντ Χάρισον, μιλώντας στο BBC πρόσθεσε ότι όποιο μέτρο και αν χρησιμοποιήσει κανείς, οι ηλιακές μετρήσεις μειώνονται. «Είμαι ηλιακός φυσικός τα τελευταία 30 χρόνια και δεν έχω ξαναδεί ποτέ κάτι παρόμοιο» συνέχισε προσπαθώντας να κρύψει την ανησυχία του, ενώ έκανε λόγο και για φαινόμενα σαν της εποχής 1645-1715 όπου οι ηλιακές κηλίδες σχεδόν εξαφανίστηκαν.
Να θυμίσουμε ότι την περίοδο 1645-1715 οι χειμώνες ήταν αρκετά ψυχρότεροι από το κανονικό, και το όλο σκηνικό θύμιζε μια μίνι εποχή παγετώνων, ενώ μέχρι και ο ποταμός Τάμεσης πάγωσε!

Ο Ποταμός Τάμεσης το 1677 παγωμένος, σε ελαιογραφία του Αβραάμ Χόντιους - κατά την διάρκεια του φαινομένου Maunder Minimum, όπου παρατηρούνται ελάχιστες ηλιακές κηλίδες.
Η επιστήμονας Λούσι Γκριν (εργαζόμενη στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου) προειδοποίησε επίσης για ακραία καιρικά φαινόμενα, ωστόσο πρόσθεσε ότι η κατάσταση τώρα θα μπορούσε να είναι διαφορετική εξ’ αιτίας την ανθρώπινης δραστηριότητας. «Έχουμε στη διάθεσή μας παρατηρήσεις 400 χρόνων και όλα δείχνουν ότι είμαστε πολύ κοντά σε μία παρόμοια κατάσταση, όπως το 1645», τόνισε, προσθέτοντας ότι ο κόσμος στον οποίο ζούμε σήμερα είναι πολύ διαφορετικός με τότε και η ανθρώπινη δραστηριότητα μπορεί να αντισταθμίσει όλο αυτό που έρχεται, ενώ η συνέπειες είναι δύσκολο να προβλεφθούν.


Οι ηλιακές κηλίδες τον Φεβρουάριο του 2013

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ, Μάικ Λόγκουντ, στήριξε ότι οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες θα επηρεάσουν ολόκληρο τον κόσμο, με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν τα κλιματολογικά συστήματα.



Τέλος, πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι υπάρχει 10% με 20% πιθανότητα σε 40 χρόνια να βρισκόμαστε πίσω στο 1645, ενώ το 2013 η NASA είχε προειδοποιήσει ότι κάτι αναπάντεχο συμβαίνει στον ήλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου